Projektplanering

Projektplanering

Projekt

Vad händer sedan?

Arbetet med psykisk (o)hälsa är projekttungt. Sedan 1995 har staten genom riktade bidrag stimulerat utveckling genom projekt. Mats Fred, forskare vid Malmö Universitet, konstaterar i sin avhandling Projectification The Trojan horse of local government (2018) att projekt kan vara ett uttryck för ett politiskt initiativ eftersom ett väl designat och formulerat projekt sannolikt får mycket stöd, i synnerhet före projektstarten. Projektformen kan därmed skapa trovärdighet för en politisk ledning som tydligt kan visa att de tar en fråga på allvar och vill åstadkomma förbättringar. Projektformen är också tämligen riskfri eftersom medborgare uppfattar ett sådant initiativ mer positivt än inget initiativ, oavsett resultat.


Att styra medelst projekt försvårar emellertid för verksamheterna som möter medborgare, brukare och patienter att effektivt planera, prioritera och anlägga ett helhetsperspektiv på en viss fråga. Projekt lever gärna sina egna liv - man tenderar att frigöra eldsjälar för att växa och utvecklas i frihet från den tungfotade organisationen. Men all förändring kommer att behöva ske i den tungfotade organisationen. Därför blir projekt inte sällan något som vispar på ytan och aldrig når den stora delen av användare.


Jag har själv jobbat i projekt största delen av mitt liv. Jag har dragit slutsatser av vad som behövs för att få projekten att påverka kärnverksamheten på det sätt som är tänkt.


Har ni pengar för att starta ett projekt eller en projektidé? Låt mig hjälpa er att planera för att detta projekt verkligen ska få effekt. Jag hjälper till vid ansökan, utformning och resultatuppföljning. Dessutom hjälper jag er att planera för möjligheter och risker när projektets erfarenheter ska implementeras. Pengar kommer sannolikt att sippra in under lång tid framåt - jag hjälper er att få önskad utväxling på era investeringar.



BEHÖVER DU MER KUNSKAP?

Copyright © All Rights Reserved