Föreläsningar måste syfta till att öka kunskapen hos åhörarna eller att skapa en utgångspunkt för ett gemensamt samtal.
Jag har föreläst om det mesta som berör området psykisk hälsa och psykisk ohälsa sedan början på 2000-talet. Jag har sällan standardföreläsningar, för mig är det viktigt att varje föreläsning utgår från just den publik jag vänder mig till. Även om grunden kan vara samma måste budskapet vara relevant för just den situation åhörarna befinner sig i.
Här ger jag några exempel på föreläsningar som brukar efterfrågas. Har du ett annat behov - hör av dig så kan vi se om det går att lösa, antingen kan jag eller så kan jag ge tips på andra som kan just det ämnet!
Vid årsskiftet 2018 avslutades regeringens uppdrag att samordna arbetet på området psykisk hälsa. I samband med detta lämnade jag ett slutbetänkande till regeringen med förslag på hur staten ska uppnå ett långsiktigt hållbart arbete på området. Jag går pedagogiskt igenom problemen jag ser och förslagen till lösningar.
Under 2017 utredde jag och mina medarbetare frågan om tvångsåtgärder mot barn. Vi lämnade ett stort antal förslag till regeringen för att skyffa barnen, de dem rätt innehåll i behandling och stärka rättssäkerheten. Min uppfattning är att dessa principer även bör gälla vuxna.
Om samordning, samverkan och samarbete
Alla pratar om samordning. Eller samverkan. Eller ibland samarbete. Min erfarenhet är att bra-att-ha-samverkan måste undvikas till varje pris eftersom den i bästa fall bara tar tid från stressade medarbetare och i värsta fall skapar frustration och orealistiska förväntningar.
Jag reder ut begreppen, och ger tips och råd på hur man kan planera och följa upp för att åstadkomma samordning, samverkan och samarbete för den som ska ha nytta av det - patienten, brukaren och medborgaren. Med exempel från Babylonien, kris- och katastrofberedskap och mina egna lyckade och misslyckade försök
Våra förslag för en långsiktig styrning på området psykisk hälsa utgår från folkhälsomålen. Hur kan frågan om psykisk hälsa integreras i folkhälsoarbetet utan att tappa fokus på vård, stöd och omsorg? Och hur kan vård, stöd och omsorg förbättras av en folkhälsopolitisk dimension? Sverige i en internationell kontext.
Ska ni börja bygga det samlade arbetet för psykisk hälsa år 2030 hos er? Det kommer att kräva en systemanalys, ett samarbete som alla vinner på och - viktigast av allt - insatser som tar sikte på att nå resultatmål. Det är inte svårt, det är bara jobbigt. Denna föreläsning funkar som en gemensam grund att stå på om ni står i begrepp att tag i denna framtidsutmaning men inte vill göra samma misstag som så många förut.
Copyright © All Rights Reserved